Åka på konstrunda

Åka på konstrunda

Att åka på konstrunda är en populär sysselsättning. Allt fler upptäcker hur mysigt det är att köra runt i fin natur och upptäcka nya konstnärer. Det är också ett sätt för en bygd eller region att locka till sig besökare under en period då det kanske inte annars är så mycket folk som kommer dit. Den mest etablerade konstrundan är nog den som går av stapeln på Österlen i Skåne under Påsken varje år. Men runt om i landet finns det en mängd olika konstrundor att upptäcka och njuta av. Här har vi skrivit lite mer information om några av dem.

Österlen Konstrunda

Den här veteranen bland konstrundor hade sin premiär 1968. För många besökare har det blivit en kär tradition att varje år köra runt och besöka de olika konsthallarna och konstnärerna. Rundan arrangeras av Östra Skånes Konstnärsgille och besökarna får där en speciell möjlighet att kunna få till nära möten med konstnärer. I vanliga fall kanske många konstnärer är lite tillbakadragna och jobbar i det tysta. Man ser mest bara deras konstverk men har ingen möjlighet att ställa frågor eller diskutera. Under rundan finns många konstnärer på plats i gallerierna och några bjuder till och med in besökare i deras ateljé. En unik chans att få se hur konstnärerna jobbar. På Österlen finns flera hundra konstnärer och konsthantverkare som under Påskveckan, med start på Långfredagen, ställer ut och visar upp sina verk. Konstnärsgillet ser till att det finns ordentliga skyltar till vart det går att få se konst. I området finns många fina boenden och det går bra att stanna på samma ställe för att sen göra dagsutflykter för att besöka de olika delarna av Österlens Konstrunda.

Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen

Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen

Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen

Ett par timmar med bil från Stockholm hittar ni den vackra Kolbäcksdalen. Kolbäcksån slingrar sig sakta från södra Dalarna ner till Mälaren i Västmanland. Runt den finns en rad olika mindre bruksorter med en rik historia och kultur med rötter i järnbruket. Bruken placerades efter ån för att dra nytta av vattenkraften. De gav också arbeten och samhällen växte fram. Centrum för denna runda ligger på Brukshotellet i Hallstahammar men det finns gott om fina utflyktsmål runt om också. Missa inte att besöka Strömsholm. Här finns mer att se än det magnifika kungliga slottet. Orten är mycket populär bland hästfolk, kanske mycket för att här finns Ridsportens Hus. Den vackra omgivningen är också passande för ridturer. Den här konstrundan kan du med fördel börja i Virsbo som har en konsthall i Gamla Bruket och sen avsluta i vackra Kvicksund där Kolbäcksån mynnar ut i Mälaren. Även denna konstrunda hålls under Påskhelgen varje år.

Konst i Kvadrat

Vill man hellre åka på konstrunda under hösten kan det vara en god idé att bege sig till Falun och Borlänge i september. Då arrangeras nämligen Konst i Kvadrat som är de två städernas gemensamma konstrunda. Centrum för rundan är Magasinet i Falun där ett urval av rundans alla utställare kan beskådas. 2018 firade rundan 10 år och vi får hoppas att dessa två städer i Dalarna kommer att fortsätta med detta mysiga evenemang. Besöker ni Falun får ni inte missa att ta en titt på Falu Koppargruva. En stor del av vårt kulturarv härstammar från just den gruvan. För vad skulle vi vara utan Falu rödfärg och falukorv?