Franska konstnärer

Franska konstnärer

Här kommer vi att redogöra för franska konstnärer. Dessa nedan konstnärer representerar en extremt lovande generation av olika, kreativa talanger som kommer från Frankrike.

Neïl Beloufa

Neïl Beloufa är en parisisk inföding med algerisk härkomst och bygger sin kont på känsla via berättelse i sina videor och installationer. Ofta använder han intervjuformatet för att skapa videoverk som blandar fakta och fiktion med häftiga resultat. Han utmanar berättarens auktoritet och ifrågasätter verkligheten som presenteras av media. Detta anser han: “Jag gillar tanken av att ha ett objekt eller skulptur vars status är instabilt, förskjutande.” Belofas verk visades i Kiev som en av finalisterna för 2014 års nästa generations konstpris.

Isabelle Cornaro

Med en utbildningsbakgrund inom konsthistoria från École du Louvre är konstnären Isabelle Cornaro intresserad av hur kulturell och historisk påverkan, påverkar hur vi ser på konst. Genom att arbeta med ett antal medier såsom målning, skulptur, installation, film – försöker hennes konst vara något av det mer promiskuösa, halvsentimentalt, ha skiftande kontext och allt annat för att utmana våra vanliga uppfattningar. Cornaro vann den prestigefyllda Prix Ricard 2010 och har haft ett stort antal sutställningar i Frankrike och internationellt, inklusive en show på Spike Island i Bristol.

Aurélien Froment

Med en metodiskt nyfiken inställning ifrågasätter den Dublinbaserade franska konstnären Aurélien Froment sammanhang i ord och bilder, eller hur “idéer, ideal eller modeller blir något annat i deras praktiska användning och med tiden. Född 1976 i Anger, har Froment visat storhet i både solo- och gruppshower, inklusive förra årets Venedigbiennale och en nyproduktion baserad på den tyska pedagogen Friedrich Fröbel.

Cyprien Gaillard

Han föddes så sent som 1980, och har redan fått några prestigefyllda konstutmärkelser, från 2010 års Marcel Duchamp-pris, den stora konstutmärkelsen för unga konstnärer i Frankrike och 2011 National Gallery Prize for Young Art i Berlin, där konstnären nu bor. Hans multiforma verk – med hjälp av upphittade föremål, skulpturer, fotografering och film – förenar rester av forntida civilisationer, forntida myter, med geopolitiska verkligheter tillsammans med vardagens banaliteter i vårt samtida liv.

Loris Gréaud

Loris Gréaud

Loris Gréaud

Vid 35 års ålder hade den franska konstnären Loris Gréaud redan tagit över alla 40 000 kvadratmeter i Palais de Tokyo för en utställning och samtidigt visat upp verk på både Louvren och Centre Pompidou för några år sedan. Han betraktas som en konceptkonstnär och arbetar ofta i samarbete med musiker, arkitekter, kompositörer eller designers för att skapa ett universum som tar publiken på en oförutsedd resa. Som konstnären förklarar, “jag gillar att skapa vackra berättelser som går utöver allmänhetens förståelse eller till och med min.”

Här har vi kortfattat visat upp ett par kända konstnärer som är aktuella idag. Vidare finns det historiskt en mängd fantastiska och makabra konstnärer som vi inte beskrivit. Det skulle krävas en hel bok för detta. Frankrike är kända för att ”odla” konstnärer och designers sedan urminnes tider och sannolikt kommer det att komma många fler talanger kommande år. Har du vägarna förbi Paris är ett tips att gå på olika konstgallerier och kika på dessa konster.