Glaskonst del 2

Glaskonst del 2

I Sverige har vi haft och har flera framstående glasbruk som framställer konstglas. De främsta har varit Orrefors, Kosta och Boda. Dessa tre ingår idag i samma koncern och kallas för Orrefors Kosta Boda AB. Koncernen bildades år 1990 av de sju glasbruken Kosta glasbruk, Åfors glasbruk, Boda glasbruk, Orrefors glasbruk, Sea glasbruk, Sandviks glasbruk och Johansfors glasbruk.

Kosta Boda

Kosta Boda är ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst och har varit det länge. Glasbruket säljer och tillverkar högkvalitativt bruksglas och konstglas. De varumärken man har är Orrefors, Kosta Boda och Sea. Till sin hjälp har företaget ett tjugotal formgivare, formgivare som tillhör de mest erkända inom sitt område i hela världen, inte bara i Sverige. De formgivare som finns här arbetar med kända tekniker men arbetar även fram helt nya. Några av dessa formgivare är Bertil Vallien, Anna Ehrner och Kjell Engman. Kosta Bodas glas sticker ofta ut och känns snabbt igen för sin färgstarka och modiga design. Formgivarna och hantverkarna jobbar nära varandra och har en bra dialog vilket gör att glaset blir lika unikt som formgivaren tänkt sig. Kosta Boda har varit igång sedan år 1742 vilket gör det till Sveriges äldsta glasbruk, något som självklart hjälpt de i sin framgång. Sedan har glaset man framställt här aldrig varit det billigaste direkt, något som gjort att det beställare ofta varit kungligheter och adelsmän, åtminstone de första 150 åren i Kosta Bodas historia. På Kosta Bodas hemsida finns idag konstglas till salu.

Glaskonstnärer

I Sverige har vi många glaskonstnärer, både levande och döda. Olle Alberius var en av dessa. Han var knuten till Rörstrands Porslinsfabrik. Alberius tillverkade bordsserviser men även konstglas i ariel- och graalteknik och slipade skulpturer i kristall. Alberius finns idag representerad vid Nationalmuseum i Stockholm. Bertil Vallien har blivit känd för att gjuta glasmassa i sand, så kallad sandgjutning. Vallien har med denna teknik framställt skimrande glasskulpturer av båtar och huvuden och hans uttryck rör sig i en typ av mystisk symbolvärld. Kjell Engman arbetar idag för Kosta Boda men några av hans verk finns i offentliga miljöer. Bland annat Andarnas Skepp vilket är en skulptur av glas, stål och röd granit. Andarnas skepp är placerad i Vänerparken i Vänersborg. I Sportshopen, som ligger i Rörvik, finns en stor installation av glaskonst av Engman vid och i kundtoaletterna. Hans verk har även vid ett flertal tillfällen sålts på Bukowskis. Viktor Emanuel Lindstrand var en svensk glaskonstnär. Han har jobbat vid Orrefors glasbruk och Kosta glasbruk och har skapat stora glaskonstverk som väckt stor uppmärksamhet även utomlands. År 1939 placerades hans tre meter höga glasfontän på Sweden Square i samband med världsutställningen i New York. Kraftigt strålkastarljus fick kristallmassan i fontänen att skimra. Lindstrands skulptur Prisma var världens högsta glaskonstverk med sina 11,5 meter när den invigdes i september 1967 i Norrköping. Skulpturen hade inbyggda lampor som spred ett ljusgrönt glimmer. Att Sverige har och har haft framstående glaskonstnärer som blivit erkända runt om i världen är det ingen tvekan om.

Glaskonstnärer