Keramisk konst

Keramisk konst

Keramik är oorganiska och icke metalliska material som faktiskt spelar en större roll i vårt dagliga liv än vad vi vet om. Keramik görs genom lera, pulver och vatten som man sedan formar och eldar i hög temperatur i en speciell keramikugn. Keramiska produkter kan användas i kakel, tegel, tallrikar, glas, toaletter, i klockor, i tändstift, i keramiska motordelar, i rymdfärjor, vitvaror och flygplan. Keramik kan också fungera som elektriskt ledande material. Keramik kan också vara mycket annat som vaser, skålar, karaffer med mera och är då ofta täckta i dekorativa, vattentäta, färgliknande färger som kallas för glasyrer och läggs på i ett konstnärligt syfte.

En uråldrig teknik

Då tekniken för att skapa keramik är enkel så har det funnits keramik mycket länge. Keramikföremålet Venus från Dolní Vestonice beräknas vara omkring 26 000 år gammal och tillverkad av lera med benmjöl. Dock hade keramik inte någon större nytta för det nomadiska folket utan det var när jordbruket växte fram som keramik blev allt vanligare. Detta för att jordbruket behövde förvaringskärl av olika former och storlekar. Då tekniken är enkel finns det inte alltför mycket att utveckla när det kommer till själva skapandet av keramiken. Det har dock kommit hjälpmedel för att det ska bli enklare att skapa keramiken. Drejskivan är en sådan och uppfanns omkring år 4 000 f.Kr av sumererna. Den var dock inte fotdriven förens cirka 4 000 år senare, alltså runt tiden för Kristi födelse.

Keramisk konstKeramisk konst

Det finns en mycket lång historia av keramisk konst i princip alla utvecklade kulturer. De kulturer som skapat mycket av denna konst är den kinesiska, kretensiska, grekiska, persiska, maya, japanska och koreanska kulturen. Då leran man bearbetar till keramik kan formas till vad man vill är det bara fantasin som sätter gränser, detsamma gäller med glasyren som sedan stryks på. Den keramiska konsten brukar delas upp i fem olika kategorier som är studiokeramik, kakel, figurer, porslin och terrakotta. Studiokeramik är gjord av amatörer eller professionella konstnärer som gör unika föremål som kan vara exempelvis porslin, köksartiklar och skulpturer. Keramiskt kakel kan täcka tak, golv, väggar, duschar eller vad som helst egentligen. Keramiskt kakel används oftast för att bilda väggmålningar eller golvbeläggningar och kan vara små eller mycket stora som sedan glaseras. På Dome of the Rock i Jerusalem finns ett imponerande kakelarbete som är ifrån mitten av 1500-talet. Figurer gjorda av keramik är ofta en statyett som föreställer en människa, en gud eller gudinna, en mystisk varelse eller ett djur. Beroende på konstnärens skicklighet kan keramikfigurerna bli väldigt verklighetstrogna. Keramikfigurer används även i vissa brädspel. Keramiskt porslin kan vara allt från bestick, glas, serveringsfat, tallrikar, skålar, koppar och knivar. Terrakotta är ett bränt men oglaserat lergods men terrakotta är också föremål som är gjorda av detta keramiska material. Inom arkeologin och konsthistorien används terrakotta för att beskriva föremål som statyer och figurer. Terrakottaarmén i Kina är ett perfekt exempel på keramisk konst. Arkitekter Louis Sullivan är ett bra exempel på någon som använder glaserat terrakotta för utsmyckning i byggnader. Keramik har många användningsområden och är en uppskattad konstform än idag.