Konsten i vardagslivet

Konsten i vardagslivet

Att inreda sitt hem och göra det mysigt och hemtrevligt är en stor hobby för många människor. Det finns otroligt många olika stilar, detaljer, möbler och dekorationsföremål som gör just ditt hem personligt. Vissa människor dras till det stilrena, nästan spartanska inredningsmodet med naturmaterial och dova färger, medan andra tycker om siden, sammetssoffor, färggranna mattor och mängder av olika material. En viktig del av inredning är konst. Man kan till och med se det som att all form av inredning är ett uttryck för konst. Konst finns i alla dess former, skulpturer, tavlor, smycken eller designmöbler och precis som kring olika inredningsstilar finns det olika konststilar.

Forskning pekar på att människor som får intryck från konsten lever ett bättre liv, de är mer lyckliga och har en bättre hälsa. Man tror att människor som är ledsna eller till och med deprimerade kan influeras av en positiv och vacker omgivning och därför finns det flera metoder för att få in mer konst i människors vardag.

En plats där människor möter konsten i sin vardag är när man åker kommunaltrafik. Många olika kommunaltrafikerade sträckor har beklätts av konst, exempelvis är de flesta tunnelbanestationerna i Stockholm prydda av olika konstnärer som fått lov att dekorera en hel station med sina verk. Detta gör att man, genom att åka längs någon av Stockholms tunnelbanelinjer hinner uppleva konst från väldigt många olika konstnärer utan att flytta från sin plats. Det finns flera böcker som ger en inblick i den offentliga konstarenan. Även gatukonst och reklam är olika typer av konst. Bakom var reklamfotografi eller marknadsföringstext ligger timmar av kreativt arbete för att hitta den bästa färgkompositionen, den mest tilltalande ljussättningen och liknande. Detta är en till källa till konst som människor upplever och konsumerar dagligen.

En annan plats där man hittar konst i människors vardag är på arbetsplatser eller då man uträtar ärenden på kommunala institutioner. De allra flesta arbetsplatser är idag mer eller mindre prydda av konstverk. Det kan vara allt ifrån specialutformade lampor till väggmålningar till tavlor som hängts upp på väggarna. Flera statliga lokaler, exempelvis sjukhus är dekorerade med vacker konst från kända målare, detta för att minska den opersonliga och sterila känsla som byggnaden annars präglas av!

Företag och städer

Borås

Borås

Vissa företag, men också kommuner lägger mer engagemang på sin konst än andra. Ett exempel är Borås, en stad utanför Göteborg där man profilerat sig som ett centrum för konst. Här trängs gatukonst och kända skulptörers verk runt omkring i staden. I parken kan man se flera olika stora installationer, med både ljussättningar och stora skulpturer. Detta är en metod för att få människor att uppskatta sin omgivning och uppleva det staden har att erbjuda. Genom att läsa på om sin egen hemstads offentliga konstsamling kan man bli mer medveten om sin omgivning och kanske till och med uppskatta den ytterligare då.

Människor lägger generellt sett inte märket till den konst de omges av. Att gå på museum eller en vernissage gör att konsten känns mer närvarande, men det är egentligen i vår vardag som vi utsätts och absorberar konst i mängder utan att vi egentligen vet om det. Lär dig mer om konsten i din omgivning, för att ta vara på dess positiva effekter.