Konstformen skulptur

Konstformen skulptur

En skulptur har i motsats till andra bildkonstarter en kropp. Skulpturer har traditionellt formats ur sten, metall, glas, trä, lera eller textil. Idag kan även skulptur omfatta ljud, text och ljus. En skulptur i sten överlever dock längst av dessa och skulpturer i trä från forntida kulturer kan ha försvunnit nästan helt. Skulpturer har haft en central roll i religionen i många kulturer då skulpturerna varit ett uttryck inom religionens ramar. Idag finns stora mängder bevarade skulpturer från kulturerna i antika Grekland, Indien, Kina, Sydamerika och Afrika. Skulpturer har funnit så länge man kan se tillbaka i människans historia.

Olika former av skulpturer

Det finns flera olika typer av skulpturer och det skulle ta lång tid att förklara alla. Men det finns ett par huvudkategorier av skulpturtyper. En friskulptur är avsedd att kunna ses från alla håll och vinklar. Friskulpturer började dyka upp med den grekiska konsten och vann större självständighet då skulpturen inte längre behövde vara bunden till en vägg eller till sidorna ur det block det huggits ur från. En relief är antingen en abstrakt eller figurativ bild som skulpterats på ett plant underlag. Det finns underkategorier som hålrelief, målerisk relief, högrelief och försänkt relief som alla ser ut på sitt speciella sätt. Kinetiska skulpturer är en form av skulptur som utvecklades under 1900-talet och har fysisk rörelse med i konstverket på ett eller annat sätt. Vissa former av fontäner kan beskrivas som en kinetisk skulptur. En pionjär inom området var Naum Gabo som skapade virtuella skulpturer. Platsspecifika skulpturer har skapats specifikt för en speciell plats. Miljön och allt runt omkring skulpturen är en viktig aspekt och blir som en del av konstverket. De skulpturer vi känner bäst till är dock de kända byster och skulpturer gjorda av kända konstnärer som exempelvis Michelangelo.Olika former av skulpturer

Kända skulpturer och skulptörer

En av världens mest kända skulpturer är utan tvekan Frihetsgudinnan. Denna är placerad på Liberty Island i New York. Skulpturen är 46 meter hög och står på en sockel av huggen sten som är 47 meter hög. Skulpturen var en gåva från Frankrike och anlände till New York år 1885. En annan världskänd skulptur är Kristus frälsaren som står på det 710 meter höga berget Corcovado och blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Skulpturen är 30 meter hög och väger 1145 ton. Kristus frälsaren skapades av skulptören Paul Landowski. Landowski var en fransk skulptör och en av de ledande sådana på 1930-talet och framåt. Skulptören Alberto Giacometti avled år 1966 och var en framstående skulptör som främst skapade mänskliga gestalter. Han har bland annat skapat skulpturerna Två gestalter och Stadstorg. Hans namn blev allmänt känt när en bronsskulptur i verklig storlek, skapad av Giacometti, såldes för 65 miljoner pund. Detta inträffade år 2010 vid det brittiska auktionshuset Sotheby’s i London. Den svenska skulptören Ernst Nordin är främst känd för sin skulptur Non Serviam som är uppförd på trottoaren vid Malmskillnadsgatan 25 i Stockholm. Skulpturen föreställer en ung flicka som sitter ner på marken och läser en dikt. Dikten är skriven av Gunnar Ekelöf och handlar om en människas utsatta position i en hård värld.