Konstutbildningar

Konstutbildningar

När man tänker på en konstnär tänker man kanske på en excentrisk personlighet som i stort sett blivit född med sin talang. Faktum är ju dock att det ofta krävs ganska många års skolning för att kunna bli en duktig konstnär. Om inte annat så krävs det ofta utbildning i de olika teknikerna inom konst. Inom måleri är det flera olika typer av färg som används vilket kräver olika teknik. Färgerna målas också på olika underlag vilket kräver ytterligare teknik. För att skapa skulpturer är tekniken än viktigare. En skulptur tas ofta fram i flera olika steg innan den är färdig, det kräver att konstnären har stor kunskap om olika material. Därför går i stort sett alla som idag vill bli konstnär på olika konstutbildningar innan de prövar lyckan som fristående konstnär. Tiden på utbildningen ger också många tillfällen till att knyta kontakter. De olika skolorna har ofta större utställningar där eleverna får en chans att visa upp sin konst.

Konstfack

Det här är väl den utbildning som de flesta med konstnärsdrömmar vill gå på. Då krävs dock att man passerar det nålsöga som antagningsproceduren innebär. Den här skolan har en lång tradition av att ta fram gräddan av landets konstnärer och det är en stor ära att bli antagen. De som kommer in där är nästan garanterade att kunna gå vidare med att leva på sin konst i framtiden. Att kunna leva på konst betyder inte bara att man kan sälja sina konstverk utan inom kultursektorn är det ofta hjälp i form av stipendier som gör att utövarna kan klara sig ekonomiskt. Den som har en gedigen utbildning i ryggen har lättare att konkurrera med andra som har gått mindre kända utbildningar. Konstfack drar också till sig kända lärare med goda kontakter som eleverna kan ha nytta av längre fram i karriären. Varje år hålls flera stora utställningar. En välbesökt sådan är deras julmarknad då eleverna ställer ut och säljer sina verk. Ett bra tillfälle att leta efter personliga julklappar.

Folkhögskola

Sverige har ett väl utbyggt system av folkhögskolor runt om i landet. Folkhögskolan var från början tänkt att ge folket bildning och utbildning. Idag har de ofta utbildningar som skiljer sig lite från de som erbjuds på landets högskolor och universitet. Det rör sig ofta om estetiska ämnen som skrivarlinjer och konstutbildningar. Även till dessa konstutbildningar krävs att man skickar in arbetsprover. Det är för att se om den som söker har anlag för att skapa konst. Vanligast är så klart att skicka in olika typer av teckningar och målningar men det förekommer även att det är någon form av skulpturer eller installationer. Många minns sin tid på folkhögskola som en trevlig tid. De ligger ofta belägna i vacker natur med lantliga omgivningar. Studenterna bor på internat vilket ger god sammanhållning.

Studera utomlands

Studera utomlands

Studera utomlands

Andra länder har naturligtvis också olika konstutbildningar och en del föredrar att söka sig utomlands för att utbilda sig inom konst. I vissa storstäder som London, Paris och New York finns också konstutbildningar som är mycket mer prestigefyllda än att gå på konstfack. De är så klart också mycket svårare att komma in på eftersom att det är många fler som söker. Så den som känner sig extra talangfull kan pröva lyckan i New York till exempel.