Köpa konst online

Köpa konst online

När man tänker på att köpa konst kanske många automatiskt tänker på att man går till ett galleri. Eller någon annan tänker kanske på att man besöker en auktion där konsten sen säljs till högstbjudande. Faktum är att allt fler väljer att köpa konst online. Det poppar upp allt fler sajter på nätet som specialiserar sig på att sälja konst.

Många fördelar

En fördel med att handla på nätet är som med allt annat du handlar där, utbudet är mycket större än vad du kan få hos din lokala handlare eller galleri. Du kan med hjälp av internet komma åt konsthandlare från hela världen. Olika handlare online specialiserar sig på olika typ av konst. Även konstnärerna själva ser fördelar med att lägga ut sin konst till försäljning online. Helt plötsligt får de potentiella kunder från hela världen istället för de som besöker deras utställningar på lokala gallerier. En del handlare online satsar på att dra till sig nybörjare som vill lära sig mer om konst. De erbjuder då utbildning och guidning mot kundernas första köp. Sen finns handlare som riktar in sig på lite mer erfarna konstköpare och mest bara fungerar som mellanhand. Vad man själv föredrar är en fråga om vad man är ute efter. Det finns klart fördelar med att kunna besöka ett galleri och titta på konstverket i verkligenheten. Ibland är det svårt att via bilder få en realistisk uppfattning om färger och former samt storlek. Men den som hellre vill ha ett stort utbud kanske tycker att det är bättre att handla konst online.

Noa Gallery

Noa Gallery

Noa Gallery

Det här galleriet online vänder sig till både nybörjare och mer erfarna konstköpare. Noa Gallery har tavlor och skulpturer i olika prisklasser. De visar upp tavlorna och skulpturerna på flera olika bilder. De visar också bilder på tavlorna när de hänger på en vägg, till exempel över en soffa. Detta för att ge en bild av hur den kan se ut i ett hem och tillsammans med andra tavlor. Det går att välja om man vill köpa tavlan med eller utan ram samt om man vill ha svart eller vit ram. De säljer även fotokonst. På deras hemsida kan man välja att se olika kategorier av konst så som akvarell, akryl, abstrakt och fine art. Till exempel har de just nu en kollektion av konstnären Maria Larkman med många tavlor med motiv av och inspirerade av Håkan Hellström.

Dyrare konst

Det här är ett galleri online som säljer lite dyrare tavlor än Noa Gallery. De förra hade precis från cirka 2000 kronor men hos Artely börjar prislappen ofta på 20 000 kronor. Så mer för den erfarna köparen alltså och för de som kanske köper konst som en investering. Många som köper konst gör det ju inte för att ha den framme och beundra den utan det är en ren investering. Speciellt när det rör sig om riktigt dyra tavlor av legendariska konstnärer som Picasso och Rembrandt. Då är det ofta inte frågan om att köparen vill ha en något fint att hänga på väggen utan då är det en ren investering. Många kända konstverk hänger inte ens på väggen utan de är inlåsta i bankvalv. Lite trist kan tyckas men eftersom att de är så värdefulla är stöldrisken också väldigt hög.