Nordiska konstnärer

Konsten att måla är väldigt gammal och helt naturligt så har det under årens gång funnits många mycket stora konstnärer. Bland de största finner vi folk som Vincent Van Gogh och Leonardo Da Vinci. De verk som de skapat lever vidare trots att det var århundraden sedan som de skapades. Men det finns även väldigt kända konstnärer i Norden. Vi har folk som Edvard Munch och Anders Zorn som är välkända nordiska namn runt om i världen. Konst är något som folk runt hela världen uppskattar och är något som alla kan förstå sig på på sitt eget vis. Detta eftersom konst i grund och botten handlar om hur du uppfattar konstverket, snarare än vad konstverket i sig symboliserar. Detta gör att oavsett vilket språk man talar eller vilken kultur man kommer ifrån så är konst något som vi alla kan njuta av samt uppskatta. Sen är det självklart individuellt vilken typ av konst man uppskattar samt föredrar för typ.

De kändaste konstnärerna

Edvard Munch är född i Norge i mitten av 1800-talet. Hans mor dog vid ung ålder av en hjärtattack och det blev hans far som tog hand om honom. Edvard Munch gick på skolor fram till 16 års ålder då han bestämde sig för att satsa på måleriet. Han skrev dom väldigt kända orden i sin dagbok, “Jag är numera en målare”. I samband med detta hoppade han av skolan och satsade helhjärtat på måleriet. Vid blott 20 års ålder skapade han målningen “Flickan vid sängkanten” vilket är en väldigt populär målning. Dessa tidiga verk skiljer sig väldigt från de senare verk han skulle göra. Då dessa var gladare och spred mer glädje jämfört med hans senare verk. Dessa var dystrare och hade en mörkare ton i sig. Munch skulle under sina 80 år på jordelivet skapa många kända verk, men det allra mest kända är målningen med namnet “Skriet”. Vilket är en teckning på en skrikande varelse.

Anders Zorn var en av sveriges största konstnärer genom tiderna. Han var, olikt många andra konstnärer, även känd och uppskattad under den tid han levde. Han föddes årtalet 1860 och vid redan drygt 20 års ålder begav han sig ut på äventyr runt om i världen. Till exempel fick han i uppdrag att måla porträtt av USA:s översta klass. Bland annat presidenter och företagsledare. Zorn skapade även en målning så kallad “Kärleksnymf” när han var i Madrid. Vilket var hans första nakenporträtt och detta såldes nyligen för drygt sju miljoner kronor på en auktion i Sverige. Dessa nakenmålningar och även hans landskapsmålningar är vad som vi verkligen känner igen Zorn för.

En till känd nordisk konstnär är Carl Larsson. Hans akvarellmålningar är väldigt väl omtyckta i Sverige. Dock är Larsson är inte lika internationellt erkänd som de andra två konstnärernas, men anses ändå att vara en av Sveriges främsta konstnärer genom tiderna. Han är mest känd för de målningar han skapade då han bodde i Sundborn. Där målade han konstverk om familjelivet vilket blev väldigt populärt.