Resa till London i kulturens spår

Resa till London i kulturens spår

En av våra söner har varit lite oinspirerad till att studera, inget ovanligt för en tioåring förstås där fotboll och vänner lockar mer än att läsa böcker och göra läxan. När han dessutom blev sviken av en vuxen person i hans närhet, på ett vidrigt sätt, så kom det även ledsamhet med i bilden. Han kände sig mobbad. Oälskad och sviken av personen. Det tog hårt, så hårt att jag en gång fick åka och hämta honom på skolan för att han grät och det hade aldrig hänt förut. Det sa till och med läraren som ringde, de kände inte igen honom. Den glada killen som alltid skojar och är positiv hade visat en annan ledsam sida. Jag funderade mycket hur jag skulle kunna hjälpa in son att hitta glädje, inspiration och självförtroende igen. Både till skolarbetet men även i stort.

Rätt satsning

Slutligen kom jag fram till att jag ville göra något med bara honom, resa någonstans. Men det skulle inte bara vara nöje utan han skulle lära sig något också. Jag valde ut tre olika resmål som båda erbjöd en massa kultur och möjligheter att lära sig saker, Paris, Aten och London. Sedan sa jag att om han under två månader gjorde sin läxa utan tjat, och gjorde den i första hand innan han lekte med kompisar eller tränade, så skulle han få välja en resa till en av destinationerna. Han valde London och faktiskt från den dagen som han valde så fick han en annan glöd och ett annat fokus i sitt studerande. Han ifrågasatte aldrig när jag sa att vi skulle göra läxan eller att han inte fick leka med sina vänner förrän läxan var gjord. Han läste godnattsagor för sin lillebror varje kväll för att öva på läsningen. När två månader hade gått så hade han skött läxorna exemplarisk så London-resan bokades in direkt! Vi hade redan innan kollat in vilka museum, parker, attraktioner och annat som vi skulle besöka i London. Det är så otroligt bra att nästan alla museum där är gratis, därför kan man verkligen frossa i kulturella besök.

Lugna kvällarHyde Park

När man reser med ett barn kan man ju inte hänga på puben hela kvällen så efter middagen varje kväll så tog vi ofta en promenad i Hyde Park som låg nära hotellet. Där kunde man hänga rätt länge utan att bli uttråkad, finns så mycket att göra där och otroligt vackra platser att uppleva. Vi vandrade, kollade konst, kollade på folk och njöt av att bara sitta i parken. Men några sena kvällar blev det aldrig. När vi sedan kom tillbaka till hotellet så lade vi oss i sängen och spelade spel, för de få kanaler som fanns på den gamla tvn var bara skit. Min son spelade mest roblox.com och kluras.se medan jag höll mig till pokerstarscasino.se mest. Faktiskt var det väldigt avkopplande att slappa på rummet på kvällarna, det gjorde att vi var väldigt pigga på morgnarna så vi kom iväg i tid till saker vi planerat. Allting gick så smidigt faktiskt, varje dag. På kvällen planerade vi alltid noga den kommande dagen och kollade vilka bussar eller tunnelbanelinjer vi skulle ta för att transportera oss till de olika platserna. Det bara flöt på och jag lärde sonen engelska uttal och hur man kollar vilket tåg man ska ta i tunnelbanan och så. Han växte oerhört under veckan, jag hade fått tillbaka min nyfikna och glada pojke igen. För varje dag pratade han mer och mer engelska och var alltid noga med att tacka hela tiden för allt, det hade jag sagt innan vi åkte att man skulle göra och det hade han inte glömt bort.

Ett minne för livet

Resan var bara helt fantastiskt och vi kom så nära varandra. Fyllda av energi kom vi hem och dagen efter skulle han göra sitt första nationella prov. Eftersom jag var så spänd över hur det skulle gå så frågade jag honom direkt efter skolan. “Det gick bra” sa han. Men de hade inte fått veta några resultat så jag visste inte förrän efter några veckor när det var dags för utvecklingssamtal. Döm om min förvåning när det visade sig att han totalt på alla delprov bara hade ett fel. Han blev så oerhört glad själv också, det var nog största glädjen för mig, att få se hur otroligt lycklighan blev över att lyckas. Faktiskt sedan den dagen har han också börjat se skolan och läxor på ett helt annat sätt. Den där utmaningen han fick av mig och den resan vi gjorde tillsammans, den kom att betyda mer än jag någonsin kunnat ana innan. Nu har jag en glad, postitiv och nöjd son som aldrig protesterar när det är dags för att göra läxor. Dessutom har han växt som person genom allt han gjorde i London. Till på köpet har han nu vunnit ett intresse i engelsk historia, jag tror att det var besöket på British museum som lockade fram det faktiskt.