Skulpturkonst

Skulpturkonst

Skulpturkonst har funnits med i våra liv i en eller annan form sedan vår evolution startade. I början bestod skulpturkonst av naturliga konstverk där man högg ut motiv i sten. Skulpturkonst har alltid tagit en stor plats i våra liv och än idag har denna konstform stor betydelse för samhället och dagens kulturliv.

Men hur ser skulpturkonstens historia ut? Och vilka konstverk har satt stort avtryck i dagens nutid?

Vad räknas som skulpturkonst?

Vad räknas som skulpturkonst?

Vad räknas som skulpturkonst?

Ordet skulptur kommer från det latinska verbet sculpere som betyder hugga ut. Man kan helt enkelt enkelt beskriva skulpturkonst som tredimensionella konstverk som har fler än en sida. Idag räknar man även in konstverk som innefattar ljud, ljus eller text som skulpturkonst och är den lite mer moderna tolkningen av de traditionella stenstatyerna. Men det är inte riktigt så enkelt att beskriva vad ordet skulptur egentligen innefattar. Dessutom har den stora variationen och typerna av skulpturer haft inverkan på vad skulpturkonst egentligen innefattar. Därför har man valt att lägga till flera olika begrepp inom skulpturkonst eller fack för att kunna dela upp och förstå denna konstformen bättre.

Dels har man vad som kallas för fristående skulpturer som är omgivna av luft runt omkring sig vilket gör att man kan iaktta skulpturen från flera olika håll. Relief är en annan typ av skulpturkonst som är frontala skulpturer där man har huggit ut motiv från till exempel en vägg eller mur. En reliefskulptur ska därför betraktas framifrån. Kinetiska skulpturer är de skulpturer som innefattar rörelser. Hit räknar man till exempel uthuggna fontäner eller liknande. Platsspecifika skulpturer är en skulptur som är anpassad efter området eller marken den är uthuggen på. Hit räknas bland annat olika former av jordkonst. Sist men inte minst har man också konstverk som faller inom kategorin funna objekt. Detta är konstverk som från början inte var ämnade som konstverk men på grund av jordens rörelser har skapat ett mönster som då får en konstnärlig innebörd.

Betydande konstverk genom tiderna

I Sverige finns det en staty som har blivit väldigt omtalad och omskriven och det är statyn som föreställer en pojke som kissar. Statyn som är över åtta meter hög och väger runt 7 ton har fått namnet Bad Bad Boy. Statyn som är tillverkad av konstnären Tommie Toija var länge placerad vid Svartån i Örebro där den både väckte glädje och en del frustration från invånarna och stadens besökare. År 2014 flyttades den till Helsingfors i Finland. Detta konstverk har fått flera utmärkelser bland annat av hemsidan Cracked som utsåg denna staty till den mest skrämmande genom tiderna. Vilket man kanske kan förstå när man betraktar statyn av pojken och hans ganska oproportionella kropp och förundrade ansiktsuttryck. Med det finns även många andra konstverk som flyttas runt mellan olika länder och ställen. Den mycket iögonfallande konstverket som heter Inner Children Trapped Inside Adult Bodies som utformades av konstnären Alexander Milov är ett exempel på detta. Konstverket har bland annat ställts ut på den amerikanska Burning Man-festivalen där den iakttogs av besökarna. Men konst finns överallt och i varje stad kan man hitta minst en fascinerande skulptur eller staty som är en del av stadens historia och turism.