Svenska konstnärer

Svenska konstnärer

Vi må vara ett ganska litet land men här i Sverige har vi ändå många kända konstnärer. Flera av de konstnärer som är kända här hos oss har även nått stora framgångar utomlands. Vi har dels de klassiska konstnärerna Anders Zorn och Carl Larsson. Sen har vi även moderna konstnärer som Lars Lerin och Ernst Billgren. Naturligtvis finns det många fler men vi ska här ta en närmare titt på de som är mest kända.

Anders Zorn

Även den som inte känner till Zorn till namnet har nästan säkert sett någon av hans tavlor. Hans signum var att skapa naturtrogna bilder av allmogen. Frodiga Dalkullor var ett av hans favoritmotiv och några av hans mest kända tavlor visar nakna eller badande kullor. Som motiv valde han även att skildra allmogens liv och nöjen. Han fick till många fina ögonblicksbilder från deras arbete och nöjen som dans och hantverk. Modellerna var ofta klädda i folkdräkt. Idag finns Zorns hem bevarat i Mora i Dalarna. Vid Dalälven finns Zorngården som var hans privata hem och strax intill ligger Zornmuseet som visar hans konst. Zorn var berömd redan på sin livstid och är idag att betrakta som en nationalklenod.

Carl Larsson

Carl Larsson

Carl Larsson

Här har vi en annan av våra mest berömda konstnärer. Carl Larsson verkade även han i Dalarna. Hans hem finns idag bevarad utanför Falun i Dalarna. På gården Sundborn bodde han tillsammans med sin hustru Karin Larsson, också hon konstnär, och sina barn. Inredningen som skapats på gården är än idag stilbildande och står som modell för många inredda miljöer och hem. Carl Larsson skildrade precis som sin vän Zorn det vardagliga livet. Många motiv stod hans egen familj modell för. Hans tavlor var ofta ganska enkla med ljusa färger, nästan likt enkla teckningar men med en otrolig detaljrikedom och en helt unik stil. På den här tiden fanns det ju inte fotografier som kunde skildra livet och därför var det ett populärt motiv att måla av vardagens sysslor och händelser.

Lars Lerin

Lars Lerin är en av våra mest uppskattade konstnärer som fortfarande finns i livet. Det här är en lågmäld värmlänning som med sin öppenhjärtiga personlighet och magiska akvareller har fått en alldeles särskild plats i svenskarnas hjärtan. Han är känd för sina mycket speciella akvareller som på ett sätt liknar fotografier i sin detaljrikedom och verklighetstrogna miljöer. Han har även blivit känd för hela svenska folket tack vare flera populära Tv-produktioner där han medverkar och öppenhjärtigt visar upp sig själv och sitt liv. Han lever på en ö i Vänern tillsammans med den stora kärleken Junior som kommer från Brasilien. Lars Lerin blev känd när han medverkade i en dokumentär där han berättade om sin psykiska ohälsa. Tittarna fick också följa det första mötet med Junior som kom från Brasilien utan att kunna ett ord svenska eller engelska. Trots svårigheterna med kommunikation så var det kärlek vid första ögonkastet mellan dem.

Ernst Billgren

Även denna man är en känd personlighet även om kanske inte alla känner till hans konst. Han är känd som både konstnär och författare samt för sin personliga stil. Både hans dotter och före detta fru är konstnärer. Billgren har skapat många offentliga konstverk. Bland annat kan hans verk beskådas i Sky City på Arlanda och utanför Solna kommunhus.