Textilkonst

Textilkonst

Under medeltiden hängdes gobelänger i palats och slott. De hängdes för praktiska skäl, för att skydda invånarna från kalldrag, men också som statusprylar. Gobelänger var vävdes av erfarna professionella vävare som beundrades för sin hantverksskicklighet.  Då var broderi och vävning uppfattad som finare än måleri. Det var under renässansen som måleri blev uppfattad som finare än textilier. Tyvärr fortsatte vävning och broderi att ha en lägre status än andra kreativa former tills ganska nyligen.

Det är bara under de senaste decennier att textilkonst en gång till har blivit uppfattade som lika värdefull som måleri eller skulptur. En av de största inspirationerna för renässansen av textilkonst är konstnär Judy Chicagos berömda konstinstallation The Dinner Party. Det är ett gemensamt arbete som tog från 1974 till 1979 för att slutföra. Detta var knappast förvånande eftersom självaste konstverket är enormt. Konstverket består av ett tresidigt bord med en bordskuvert för var och en av 39 kända historiska eller mytologiska kvinnor. Det inkluderar broderade servetter och bordslöpare samtidigt som keramiska tallrikar. Inspirerad av Judy Chicago en hel ny generation av textilkonstnärer började producera egna alster.

Vad är textilkonst?

Vad är textilkonst?

Vad är textilkonst?

Textilkonst också kallas för fiberkonst eftersom konstnären använder någon typ av fiber. Det kan vara växtfibrer såsom lin och bomull, fibrer från djur såsom silke och ull, eller konstgjorda fibrer såsom polyester och lycra. Några exemplar om textilkonst är mattor, gobelänger och väggbonader, vävda eller broderade som Bayeuxtapeten. Dessutom är skål och skulpturer gjorda av tyg eller fibrerna också en form av textilkonst liksom andra former av offentlig konst som garnbombning och kravall broderi. Några av de vanligaste tekniker inom textilkonst är stickning och virkning, vävning, broderi och lapptäcksteknik eller textilcollage. Men tovning, flätning, makramé och spetstillverkning är alla traditionella tekniker som används i textilkonst idag.Textilkonstnärer ofta använder traditionella tekniker på ett nytt sätt, som med garnbombning. Med garnbombning stickar eller virkar konstnären flera mindre delar och sedan sy ihop delarna för att skapa ett offentligt konstverk.Textilkonstnärer kan också använda färger och färgtryck och andra former av dekorationer, som pärlor i sitt arbete.  Vanligtvis arbetar textilkonstnärer med färg och form på en liknande sätt som andra konstnärer. Dessutom kan textilkonst bidra med en uppskattat insats i design. Begreppet textilkonst också inkluderar så kallad wearable art, kläder som är mer konstverk än praktiska plagg.

Utbildningar

Textilkonstnärer brukar studera färglära och design som en del av sin utbildning. Men det krävs ingen speciell utbildning för att kalla sig en textilkonstnär och många är självlärda. Men det finns konstnärliga utbildningar för denne som vill utbilda sig till textilkonstnär. Göteborgs universitet erbjuder en utbildning som består av 2 delar, den praktisk och den teoretiskt. Utbildningen ger en fil. kand. i textilkonst och sedan är man kvalificerad att arbeta som textilkonstnär eller studera vidare.

Högskolan för design och konsthantverk (HDK), Konstfack och Textilhögskolan (som är en del av Högskolan i Borås) erbjuder liknande utbildningar som också leder till en konstnärlig fil. kand. Beckmans designhögskola i Stockholm har utbildningar i Form, Mode och Visuell kommunikation som alla leder till en konstnärlig fil. kand.